By: Nurun Najmee Hasenan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 1-Jan-2008 09:56 Email | Share | | Bookmark
My Cousin's Wedding

dania the sweet girl
 
Fahim with atuk n cousin Zafran
View all 16 photos...
Sekitar majlis perkahwinan my cousin yang tinggal di Putrajaya pada 25 Disember lalu..Selamat Pengantin baru buat Muna Faizura dengan pasangannya Hafiz. Semoga berbahagia hingga ke akhir hayat.




Sunday, 30-Dec-2007 10:12 Email | Share | | Bookmark
RAYA HAJI 2007

 
Fahim with his uncles
 
View all 22 photos...
This time we celebrated raya hajj at Raub, my hubby's hometown.Both of us had our qurban as well. We spent nearly a week there plus went to Putrajaya, celebrating my cousin's wedding.


Tuesday, 11-Dec-2007 10:07 Email | Share | | Bookmark
FAHIM 1st BIRTHDAY

 
fahim pnya kek ke ni?
mama..nak kek!
View all 11 photos...
On Friday, 7th Dec was Fahim's 1st birthday..so I was going to buy him a cake at Secret Recipe, KB Mall. However it turned out that there were too many cars queuing to go inside, so we cancelled our plan and decided to buy it the next day. The next day we went there again. This time at 10 a.m so there were plenty of parkings available. I bought a rasberry cheesecake. Kebetulan my auntie Cik Su and Uda had just arrived from Kl by flight. Eny and the kids were also in the house. So kire okla..celebrate secara kecil2an je with family members. Fahim pun suke mkn cheesecake tu.

Ok Fahim punya achievements sepanjang 11 bulan hingga hari ini seperti berikut :
1. Turun sendiri dari katil, hulur kaki dulu
2. Faham perkataan 'hello', akan letak h/p@ tepon umah kat telinga dia
3. Faham perkataan 'tepuk', akan tepuk tangan
4. Pandai tunjuk remote control kat tv n remote aircond kat aircond
5. Tahu sikat tu utk sikat rambut sambil cuba menyikat rambutnya
6. Boleh tarik sliding door, tarik pagar kat luar rumah( larat betul dia nih)
7. Dah cuba berdiri sendiri tapi masih lum mahir
8. Jalan dah makin improve dari segi imbang badan
9. Turun n naik tangga (secara merangkak) mmg expert
10. Gigi atas dah kuar 4 btg, kat bawah masih 2 putung
11. Pandai marah bila kita ambil brg dari tangan dia
12. Sekarang ni mmg senang nk jaga dia, mlm lps minum susu samada kul 7-9 mlm pastu dia akn terus tido n bgn minum susu around kul 7 pg gt..
13. Suara Fahim ni kire kuat jugak bila dia membebel, masih lg ngan muncung dia tu


Hmm sebenarnya saya ni x pandai nak cerita panjang2 tapi saya nak berkongsi kisah suka duka saya sebelum dapat Fahim ni ngan mommies sume..Saya berkahwin pada 19 Mac 2004 dimana majlis kenduri diadakan sekali dgn kembar saya Eny pada 20 hb Mac..Eny telah bernikah sebulan awal pd Feb so nak buat 'double celebration' kami buat majlis serentak. Lgpun dapat save budget kan

Selepas berkahwin, saya n hubby mmg bersedia utk mendapat zuriat, kire kami xdela merancang xnak anak lg..tp belum rezeki kami lg masa tu..manakala Eny bunting pelamin jd pertengahan bulan Okt dapatlah baby boy..Setelah setahun saya masih belum dikurniakan anak.Dalam tempoh tu bermacam2 yg telah saya amalkan. Dgr org cakap mkn itula, inila, mengurutla, pantang mknla dll..Bila dh cukup setahun mama suruh buat temujanji dgn o&g..so dr situ mulala buat test mcm2, amik darahla, cek sana sini..resultnya kami berdua x de masalah cuma hormon saya je yg agak rendah..maka dr saran saya ambil pil subur ( Clomid)..mula2 mkn sebiji je dulu pd hari ke-2 period sehingga hari ke-6..rase2nya sempat mkn sampai 2x kitaran tp masih x berhasil..so dr naikkan dos jd mkn 2 bj setiap kali mkn..

Nak dijadikan cerita saya sakit telinga sbb masuk air, pastu sampai keluar darah n sakit sgt..so jupe Dr dia bg ubat..Dr ada tny mase tu saya pregnant ke tidak, saya ckpla x..mmg x teringat nk ckp yg kita ni adela usaha nk dptkan anak..so dr bgla ubat antibiotik dan ubat titik..saya pun mknla..hmm biasala kan bila lewat skit period mmg saya akan cek sampai UPT tu mmg sentiasa ada kt umah..so bila lewat dlm 5 hr gt saya pun cek..tgk2 positif! Mmg terkejut gak n excitedla..tp x lama keesokan harinya kalu x silapla ada blood stain skit..so bimbang jgk kami pegi cek kat o&g HUSM. Saya jumpa ngan dr pakar yg selalu saya temujanji dulu..mula2 Dr scan perut tp mmg x nmpk apa2..dr dh risau..dia tny betul ke pregnant..so buat UPT mmg kuar positif tp samar2 gt..dr pun syak mgkn kandungan saya ni ectopic( luar rahim) trus saya diarahkan masuk wad..

Kebetulan hari saya masuk wad tu hr khamis mlm..esok hari jumaat mmg cuti so ujian darah akan dpt tahu lambat. Bermulala episod saya tinggal di wad hampir seminggu..kelas2 saya terpaksa cikgu2 lain ambil alih..sepanjang dok dlm wad mcm2 ujian dilakukan..mmg menyakitkan, yg x tahan tu bila awal2 pagi student2 usm akan dtg kelililing katil kita sambil mendengar lecturer dia bg history case patient..kire kita ni jd subjek la, mcm2 soalan depa tny..hmm tunggu pnya tunggu alhamdulillah dh ada keputusan dr bgtau kandungan saya bkn luar rahim..kalu luar rahim mmg bahayla..tp berita buruknya kandungan saya ni dr sahkan kandungan yg x menjadi sbb tula x nmpk2 bila buat scan. Saya mase tu redha dan anggap xde rezki lg..tp at the same time rase bersyukur sbb saya ni sbnrnya blh pregnant..so saya dinasihatkan buat D&C bagi memastikan rahim bersih..ramai org kata lps buat d&c ni peluang utk mengandung lagi tinggi, jd saya pun setuju..

Seingat saya, saya buat D&C tu sehari sebelum raya haji..pagi tu masuk OT..petang tu dh blh kuar..so sempat raya haji keesokannya..rase2nya bln Januari thn 2006. Sedih mmg sedih lbh2 lg nk masuk 2 thn masih lum dpt anak..Eny plak dh pregnant 2nd child n due bln 3, 2006. Mmg org akan tny bila nk dpt anak sedangkan kembar dh nak masuk 2..perasaan saya mmg sedih dan kecewa setiap x dtg bulan..mujur husband begitu memahami..terima kasih abg krn sabar menanti dan terus menyokong emy sehingga kini..keluarga mertua pun begitu baik..setiap kali balik x penah pun soal bila nak dpt anak..tp saya tahu diorang teringin nak menimang cucu pertama..sepupu2 hubby yang kawin kemudian dpd kami sume dh pregnant mase tu..tp saya sabar dan bykkan doa..mugkin lum rezeki kami lg..

Selepas D&C, saya tunggu sehingga kitaran haid bulan Feb dan makan pil clomid yg last stok. Bulan Mac tu Eny selamat melahirkan anak yg kedua..mase eny ngurut tu, makcik yg mengurut tu ade ckp yg saya ni mgkn dh ada..x tahula mcmana dia tahu tp bila dgr tu xdela menaruh harapan selagi x confirm kan..so bila dh lewat dtg bulan saya pun cek dan alhamdulillah mmg confirm pregnant..so dari situ bermulala episod saya selama 9 bulan mengandungkan si Fahim ni. Kiranya 2 thn lbh jgkla baru dpt anak ni..syukur kerana x perlu tunggu lbh lama..

Ok la nak cerita pengalaman bersalin kan fahim ni rasenya biarla dulu..ni pun dh panjang..cuma secara ringkas saya xde mengalami alahan yg teruk sepanjang ngandung..tapi mase 8 bln tu saya mengalami alergik n gatal2 yg kuat juga pada badan dari perut hingga kaki..pastu Fahim ni kira lewat sbb overdue 10 hari jd dia membesar dlm perut. Berat Fahim mase lahir ialah 3.88kg! Bersalin secara normal tp imaginela nak teran tu makan mase sejam baru leh kuar.. Apepun itu satu pengalaman yang sungguh menyakitkan, memenatkan, mendebarkan dan bermacam2la tp saya x serik .

Harapan saya nak bg Fahim adik beradik yg ramai dan mmg bersedia kalu nk pregnant lg tp itu sume rezki dari Allah..lgpun usia saya pun makin meningkat..semoga Allah permudahkan saya untuk mendapatkan zuriat lagi selepas ini..Amin.

Kepada pasangan yang masih belum dikurniakan zuriat..terusla berusaha dan elakkan dari stress..suami isteri perlu bertolak ansur dan saling menyokong antara satu sama lain..semoga berkat usaha dan doa,kalian akan dianugerahkan Allah dgn cahayamata yang sungguh bermakna nati, InsyaAllah.


Tuesday, 4-Dec-2007 02:41 Email | Share | | Bookmark
AT LAST! HE CAN WALK :)

 
 
 
View all 9 photos...
Salam everyone!
Wow..it has been almost a month I've not updated my FP..sure terlepas byk cerita kengkawan sume ye..so sorry did'nt have time to visit other FPs as well..bukan ape lately I'm not in my office coz byk amik cuti hehe jaga Fahim n also ikut hubby p kursus..so sempat masuk kije beberapa hari je n sambung cuti lagi..I have to take leave because my parents went to Japan for a week, my dad got an invitation to a seminar by his previous PHD supervisor so all the expenses were sponsored by him except for my mother la, my dad had to pay for the flight. After that, when they had come back to Malaysia, two days later my father had to attend a course in Penang,and my mom went along..so that's why I have to take so many leaves and looked after Fahim.

Sepanjang bulan lepas tu, nak cerita skit bagaimana Fahim stat boleh jalan nih..21 hb 11 lepas ikut hubby p kursus kat JB..masa kat hotel tu Fahim dah boleh melangkah dlm 3-6 steps gitu..mase tu mmg excited sgt tgk..tp dia x blh nak diri lama2 mesti nk duduk je..on the way back singgah Raub.
Bila balik tu my parents in law ni nk tgkla Fahim jln tp Fahim mase tu mmg x bersungguh langsung nak berjalan.hmm kalu ikutkan Fahim ni kire lambatla jalan berbanding ngan hubby n adik beradik yg lain sbb diorang kire awal la mcm hubby 9 bln dh blh jln..hmm Fahim ni mesti ikut mama lambat blh jln hehe..mama dulu 11 bln baru leh jln..xpela sayang..janji boleh jalan kan..

Seminggu kemudian, kami balik lg ke Raub sbb ade kenduri kawin kawan hubby pada 1 dis tu..hari Jumaat tu Fahim telah menjalani kursus intensive utk berjalan hehe..adik2 ipar saya yg rajin melayan Fahim utk berjalan..diorang dok bertatih ngan Fahim sampai Fahim dh konfiden utk berdiri lama tanpa sokongan..jalan pun dh byk langkah tp kerap jatuh..hmm bila pikir2 balik..Fahim ni sebenarnya mungkin kurang galakan n motivasi mase dok kt umah..ye la dok ngan wan( my mom) kat umah berdua je pastu xde budak2 lain mesti dia dgn dunianya sendiri..dia prefer utk merangkak sbb lg laju..my mom pun bknnya larat sgt nak bertatih ngan Fahim, maunya saakit pinggang!

Nak sambung cite bila balik semula ke KB, hari ahad tu saya mintak cuti sbb my parents pegi Penang so dlm sehari tu saya melayan Fahim..x sangka dalam mase 2 hari je Fahim dah byk improvement..dia dh blh jln byk steps..mula2 tu kira la jgk bape byk kan adala lbh 25 steps pastu bila dh petang tu tgk abah dia pun dh blk dr kije..tup2 dia dh blh jln jauh lg tanpa jatuh tp kelakarla tgk terhuyung hayang mcm org mabuk je..cara dia jalan pun kiut sgt terkedek2 gt sambil kedua2 belah tgn dia angkat utk balance..tapi dia masih belum boleh berdiri dgn sendiri lagi..kena cari tempat utk bergantung dulu baru boleh berdiri..

In a way Fahim ni boleh jalan a week before he turns 1 years oldla..hmm kire 11 bln lebih2 la..Sekarang ni dah merata2 dia berjalan dlm umah..maklumla nak explore, pastu suke sgt pegi kat tangga nak naik..kalu jalan kat luar laman tu kumain excited dia mcm nk berlari je..
Hmm harini dh 4hb lg 3 hari Fahim nak masuk setahun..rasa cepat plak mase berlalu..hehe..masih segar di ingatan waktu Fahim baru dilahirkan..hmm rindu pulak waktu fahim masih baby dulu...








YEA! AKU BEBAS! b]



[b]HEHE HEHE SERONOKNYA AKU!


Sunday, 4-Nov-2007 02:47 Email | Share | | Bookmark
DINNER WITH CIK SU

 
 
 
View all 14 photos...
We had dinner with my auntie, Cik Su at Ala Carte somewhere in Tanjung Mas. This was in the middle of October so it's considered as late entry. Anyway just want to share a few pictures of Fahim doing his 'Muncung'..lately he always likes to do it especially when he starts to talk in his own language..so funny



MAMA WITH CIKSU



BELOW ARE PICTURES OF FAHIM WITH HIS MUNCUNG





[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net